maandag 17 augustus 2009

hout in pop-culture: de staak

Al honderden jaren zijn vampieren populair. Deze mysterieuse bloedzuigers duiken in elk medium op en vandaag de dag lijken ze weer enorm populair te zijn door films als Twilight en TV-series als True Blood.



Hoewel de verschillende interpretaties van de vampier mythologie op sommige punten afwijken van elkaar, blijven sommige eigenschappen behouden door de jaren heen. Een vampier is een dood persoon die bloed van mensen zuigt om zich zelf in "leven" te houden, ze zijn sterker dan mensen en er zijn slechts een paar methodes om ze te doden: onthoofden en hun hart penetreren met een houten staak.

Onlangs schoot mij de vraag te binnen, waarom vampiers zo kwetsbaar zijn voor die houten staak. Waarom hout in plaats van, bijvoorbeeld, metaal?

Na wat speurwerk via Google en Wikipedia (wat niet mee viel, blijkbaar is het makkelijker een antwoord te vinden op waarom vampieren sexy zijn, je vriendje er een zou zijn of of een vampier plast) vond ik eindelijk een antwoord.



Even een beknopte geschiedenisles:
Een van de bekendste vampieren is Dracula. Graaf Dracula debuteerde in het gelijknamige boek door Bram Stoker uit 1897. Dracula's karakter was deels gebasseerd op Vlad Dracula, vorst van Walachije in 1448, van 1456 tot 1462 en in 1476.

Zijn leven, al voor hij een vorst was, kennede veel dood en verderf en was gevuld met haat jegens de Turken die hem, in zijn ogen, onrecht hadden aangedaan.
Vlad stond bekend voor zijn gruweldaden. Eén van zijn favoriete martelmethodes was het spietsen van mensen. Zo kreeg hij de bijnaam "spietser".
Spietsen gebeurde door middel van een houten staak, die bij het slachtoffer tussen de benen in de anus werd gestoken. Meestal werden twee paarden aan de benen van het slachtoffer vastgebonden die het slachtoffer over de paal heen trokken.
Vlad had ook enkele variaties van deze martelmethode en zag het als een kunst.

De eisen van het spietsen waren dat de stak niet te scherp zou zijn, want dan zou het slachtoffer te snel sterven. Het spietsen was, niet verwonderlijk, onwijs pijnlijk en duurde soms enkele dagen lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten